Sabine houdt haar rokken omhoog

WAARLAND – “De drooglegging van het gebied ten Noorden van Waarland in 1590 wordt in het beeld ‘Sabine van Egmond’ gesymboliseerd door het omhoog houden van haar rokken”, aldus Rutger Jan Bredewold in de 51e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’.

Het beeld is gemaakt door Roel van Dieren en werd in 1995 ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het verzorgingshuis ‘Sabinahof’ onthuld.

Het is een massief beeld en het symboliseert ook wel de stevigheid die de opdrachtgevers hebben gewild. Sabine van Egmond was immers de heerster over dit gebied. Het beeld is mooi opgebouwd. Er zijn steeds klontjes klei bij op gedrukt waardoor een bepaalde uitstraling ontstaat. Er is ook op een leuke manier rekening gehouden met details waardoor een soort kostuum is ontstaan.

Het is een bronzen beeld en is in één keer gegoten. Het beeld ziet er goed. Alleen de sokkel, bestaande uit metselwerk, zou volgens Rutger Jan nog wel enig onderhoud kunnen hebben.

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en montage waren in handen van Joop Luten.

(Foto’s en video: Joop Luten)

sabine1 sabine1
sabine2 sabine2