Eénjarig bestaan met gebak gevierd

SCHAGEN - De bedenkers en makers van de kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’, Rutger Jan Bredewold en Joop Luten, vierden vorige week het 1-jarig bestaan van hun serie met koffie en gebak. 

De serie wordt wekelijks uitgezonden door Noordkop Centraal. In totaal hebben ze nu 48 afleveringen gemaakt waarin de kunst aanwezig in de openbare ruimte van de dorpen en stad Schagen werd belicht. 

De artikelen en bijbehorende drie minuten video’s worden wekelijks ruim 400 keer gelezen en bekeken. Er komen regelmatig via de sociale media positieve reacties binnen. De reden van het succes van de kunstserie valt af te lezen uit die reacties. Kijkers vinden de afleveringen informatief, kort en afwisselend. 

Kijkers geven ook aan dat ze nu meer over een beeld of schilderij weten dan voorheen. Er zijn ook reacties van de kunstenaars zelf waarvan het werk besproken werd.

De serie vraagt tevens aandacht voor gewenste veranderingen. Zo werd de verplaatsing van het kunstobject de Watertafel, gemaakt door Rob Glas, naar een locatie bij het gemeentehuis onder de aandacht gebracht. De slechte staat van onderhoud van het beeld ‘het Postenpad’ in Tuitjenhorn werd aan de orde gesteld. 

Rutger Jan en Joop gaan nog wel even door want de gemeente Schagen bezit de grootste kunstcollectie van boven het Noordzeekanaal.

Zien wat je Bekijkt 1 jaar Zien wat je Bekijkt 1 jaar

Reacties
Reactie: (Jan Bouwes)
26-1-2021, 16:58
Zeker goed bezig. Vele in het verleden geplaatste kunstobjecten krijgen passende aandacht in woord en beeld. Verplaatsing van de in slechte staat van onderhoud verkerende Watertafel is een slechte zaak. Gemeente Schagen heeft géén onderhoud gepleegd. Afspraak met de gulle gevers wordt bij verplaatsing geschonden. O.a. hebben vele inwoners en bedrijven deze schenking mogelijk gemaakt bij het afscheid van v/m burgemeester Westerink. Niet verplaatsen maar onderhoud plegen.

Reactie: (Friso Teerink)
26-1-2021, 13:20
Goed bezig!