Column: Geen Paasvee en Westfriese Folklore heel onzeker

De website van de Paasveetentoonstelling laat niets aan duidelijkheid over: ook dit jaar gaat het evenement niet door. Reden is de pandemie en de maatregelen die getroffen worden om het virus onder controle te krijgen. Paasvee staat gepland op 24 maart maar dat is vroeg dag om er verzekerd van te zijn dat de pandemie zo goed als voorbij is. Op deze datum wordt er nog gevaccineerd in Nederland en niemand weet hoe het Britse variant dan heeft toegeslagen.

Kan Paasvee niet later in het jaar worden gehouden? Bijvoorbeeld half september? Paasveevoorzitter Willem Keesom zegt tegen de lokale krant dat dit wel is overwogen maar vervolgens van tafel is gehaald. De politie is tegen omdat in september heel veel evenementen plaatsvinden in hartje Schagen. Een vergunning zit er niet in. Dit is de tweede keer dat de Paasvee niet doorgaat vanwege corona.

De Westfriese Folklore wacht waarschijnlijk het zelfde lot. Voorzitter Rienk Mud zegt er niet gerust op te zijn, ook vanwege corona. De Folklore zou van start gaan op donderdag 1 juli, maar dat is erg onzeker. Medio maart neemt het bestuur een beslissing en wordt het duidelijk of de Folklore wel of niet doorgaat. Het zou een groot gemis zijn als ook dit jaar de bekende optochten met koetsen en paarden niet plaats zullen vinden.

Het belangrijkste obstakel is de anderhalvemeterregel. Erg lastig voor het organiseren en houden van de optochten. Maar misschien is er een lichtpuntje zoals het vaccineren. Wie weet is dan iedereen ingeënt en kan deze maatregel worden geschrapt. Maar daarover is geen zekerheid. Mud heeft ook overwogen om de Folklore later in het jaar te houden. Maar dat helpt. In september beginnen de scholen en kan de kinderdansgroep niet optreden. Somberheid troef dus.

Vorig jaar kon de Folklore om dezelfde reden niet doorgaan. De klad kan erin komen en dat is geen goede zaak. Er moeten geen leden opzeggen en dus wordt nagedacht over manieren om mensen betrokken te houden. Maar somberheid overheerst in Schagen. Medio maart weten we meer. Maar voor de Paasvee is het besluit al gevallen. Ook dit jaar geen dikbillen en vertier op de Markt.

Eugeen Hoekstra

Foto Eugeen Hoekstra column (002) Foto Eugeen Hoekstra column (002)