Met kerkraam op geluidswal terug in de tijd

SCHAGEN - “Het is best bijzonder dat de gemeente Schagen met de beroemde stedenbouwkundige Ashok Bhalotra in zee durfde te gaan om een ontwerp te maken voor de wijk Hoep-Zuid”, aldus kunstexpert Rutger Jan Bredewold.

Bij de Dreef aan de buitenkant van de wijk Hoep-Zuid staat als een markering het beeld ‘Stage of Perfection’ op de geluidswal. Het beeld, gebaseerd op de kerkramen van de Grote Kerk op de Markt, heeft dezelfde vorm, verhouding en opening als het kerkraam.

Als men destijds in de kerk zat keek men uit op de landerijen. Nu is alles volgebouwd. Maar door het beeld verplaatst men zich met de kerk naar de buitenrand. “Als je op de geluidswal bij het beeld staat dan ben je weer terug in de tijd” sluit Rutger Jan deze 47e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ af.

Bhalotra is met name bekend geworden door Kattenbroek, een woonwijk in het noorden van Amersfoort. Verder heeft hij de wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard ontworpen. Voor het ontwerpen van het laatstgenoemde is Bhalotra in Heerhugowaard geëerd met een brug en fietspad. 

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en montage waren in handen van Joop Luten.

(Foto’s en video: Joop Luten)

beeld stage of perfection beeld stage of perfection