Column: Wethouder Leeuwarden gaat nog niet met Incluzio in zee

Een krant kopte onlangs: ’Gemeenten schuiven problemen zorg weg naar zorggiganten.’ Eén van die gemeenten is Hollands Kroon die de gehele WMO door zo’n groot zorgbedrijf laat uitvoeren. De afgelopen maanden kwam dat bedrijf, Incluzio, negatief in het nieuws. In Leeuwarden schrok men door berichten in de media over slechte zorgverlening in Hollands Kroon. Leeuwarden lijkt daardoor voorzichtig te zijn geworden bij het sluiten van een contract met deze zorggigant. 

De Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Leeuwarden is zelfs van mening dat Leeuwarden de aankomende samenwerking met zorgbedrijf Incluzio moet stoppen en de uitvoering van de WMO weer in eigen beheer moet nemen. De adviesraad concludeert dat er binnen de gemeente zeer weinig draagvlak is om in zee te gaan met Incluzio. De gemeenteraad én de inwoners hebben weinig vertrouwen in het bedrijf dat een onderdeel is van het megaconcern Facilicom. In Leeuwarden heeft Incluzio reeds het imago gekregen van ’zorgcowboy’. Dat is een bedrijf dat een zo groot mogelijke winst wil boeken wat meestal ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg die zo’n bedrijf levert.

De verantwoordelijke wethouder van Leeuwarden, Herwil van Gelder, was al enige tijd bezig met onderhandelingen over een contract met Incluzio. Om meer duidelijkheid te krijgen over de kwaliteit van het zorgbedrijf informeerde hij bij de gemeente Hollands Kroon en -Utrecht. Die gaven volgens hem positieve beoordelingen over het bedrijf.

VVD-raadslid Marcel Visser vond het vreemd dat de wethouder niet van de negatieve berichtgeving op de hoogte was. Visser benadrukte dat er al een jaar lang kritische berichten over het bedrijf te lezen waren in de media. Carlijn Niesink van de CU vroeg zich op een raadsbijeenkomst af: ’”Hoe kan het dat wij op het punt staan in zee te gaan met deze zorgcowboy terwijl alle seinen op donkerroood staan?”

Blijkbaar was Van Gelder niet op de hoogte van de negatieve berichtgeving. Nu lijkt hij er geschrokken van te zijn en wil een extern adviesbureau inschakelen om Incluzio door te lichten en de bevindingen te rapporteren. De wethouder zet de aanbesteding zolang ’in de koelkast’. 

Kees Zwaan

Inclizio ijskast Kees Zwaan Inclizio ijskast Kees Zwaan