Aanpassing voorrang kruising Beethovenlaan-Christoffelhof-Frans Halsstraat Schagen

De afgelopen maanden ontving gemeente Schagen meerdere klachten over onveilige situaties op de kruising Beethovenlaan-Christoffelhof en Frans Halsstraat. Om deze situatie te veranderen, willen de melders graag de inrichting van de kruising aanpassen. “Veiligheid van onze inwoners is voor ons van groot belang. Deze kruising levert veel onveilige situaties op. Voordat wij wijzigingen aanbrengen, willen wij graag van onze inwoners horen of zij ons voorstel goed vinden. Zij zijn tenslotte de gebruikers van deze weg”, legt wethouder Hans Heddes uit.

Huidige situatie

Op dit moment heeft rechts voorrang op de kruising. Dit zorgt vooral voor fietsers voor onveilige situaties. Daarnaast is het voor automobilisten door de brede kruising niet altijd duidelijk ook hoe de regels zijn. Gemeente Schagen stelt daarom voor om door middel van belijning een doorgetrokken rode fietsstrook aan te brengen. Daarnaast wil zij de voorrang met haaientanden en bebording veranderen. Verkeer van de Christoffelhof heeft hierdoor geen voorrang meer. Met deze aanpassing verwachten zij dat de verkeersveiligheid op deze kruising toeneemt.

Wat vinden de inwoners?

Gemeente Schagen wil graag weten wat haar inwoners van dit voorstel vinden? Zij kunnen voor eind maart laten weten wat zij van het voorstel vinden, door een bericht te sturen naar kruising@schagen.nl (mailto:kruising@schagen.nl).

Kruising Beethovenlaan Kruising Beethovenlaan

Reacties
Reactie: (Kievit)
23-3-2019, 15:36
Wethouder Heddes zal wel bij ieder ander idee zeggen: Onmogelijk, onmogelijk, onmogelijk..... Ze weten het toch zelf veel beter.

Reactie: (Laura)
22-3-2019, 08:29
Die helling is gevaarlijk voor fietsers. Je verliest snelheid en het hoogteverschil maakt het onoverzichtelijk. De helling moet weg. Het is voor ouderen niet te doen. Je moet heel fit zijn om snel die klim te maken.

Reactie: (Nobody)
21-3-2019, 23:53
Om te beginnen moeten ze alle voorrang regels die de fietsers enkele jaren geleden hebben gekregen binnen de bebouwde kom terug draaien naar hoe t was dus GEEN voorrang meer. T is niet zo gek dat er zoveel fietsers worden aan gereden door vrachtauto's binnen de bebouwde kom, ze worden gewoon niet gezien vanwege de dodehoek. En de oplossing voor die kruising: Ach doe maar een rotonde, zijn jullie toch zo gek mee tegenwoordig?! Of stoplichten is ook mooi.

Reactie: (Natuurlijk Schagen)
21-3-2019, 14:41
Binnen de bebouwde kom is een voorrangsregeling ongewenst. Uitgangspunt is altijd bestuurders van rechts gaan voor. Zodra er een voorrangsregeling is ingesteld zullen voertuigen veel sneller rijden (het gaspedaal wordt ingetrapt) en ontstaan er gevaarlijke situaties en ongelukken zelfs met dodelijke afloop. Je ziet het nu al bij de oversteek over de Zuiderweg nabij het spoor. Je komt er met goed fatsoen niet meer veilig oversteken. Dat komt mede door de ingestelde voorrangsregeling. Het verkeer op de Zuiderweg mag maar 50 rijden maar dat gebeurt niet en komen er veel hogere snelheden voor. Verder zie je dat de haaientanden op de weg bij sneeuwval en door slijtage onzichtbaar worden. Dus mede hierdoor nog meer onveiligheid. Verder is dit kruispunt juist recentelijk aangelegd en dat kan er de komende jaren nog steeds blijven. Je bespaart op kosten van nieuwbouw. Ik denk dat het juist goed is om alle bestuurders te informeren dat rechts voor gaat.