Column: Oud-burgemeester Westerink op de kieslijst

Op 20 maart vinden naast de provinciale verkiezingen ook de Waterschapverkiezingen plaats. Inmiddels is de kandidatenlijst vastgesteld en weten we wie aan de Waterschapsverkiezingen meedoen. Maar de eerste vraag die ik mij stel hoeveel partijen doen dit jaar mee. Maar liefst negen.

De partij die de meeste kandidaten op haar lijst heeft staan is het CDA met 50 mensen. Op de voet gevolgd door lijst 6 ‘Natuurlijk BBW’ met 49 kandidaten en ‘Groen, Water & Land’ met 48 kandidaten. ‘Water Natuurlijk’ komt met 33 kandidaten op de proppen. De partij die het minste aantal kandidaten heeft weten te verzamelen is de VVD met slechts 7 mensen. Wie ook meedoen zijn 50Plus met 5 leden, ‘AWP niet politiek wel deskundig’ met 19 kandidaten en ChristenUnie met 26 kandidaten.

Aan het hoofd van het hoogheemraadschap staat de dijkgraaf, de hoofdingelanden zijn de kandidaten die u mag kiezen en er is een dagelijks bestuur: een college van dijkgraaf en vijf hoogheemraden. Het lijkt veel op hoe een gemeente wordt bestuurd. Er zijn 23 zetels te vergeven.

Zitten bij de lijsten van de negen partijen die aan de verkiezingen meedoen ook mensen uit Schagen en Hollands Kroon?  Bij ‘Groen, Water & Land’ een waterplatform boven het IJ, politiek ongebonden, kom ik op haar kandidatenlijst Netty Zander tegen uit Schagen, plek 16, Pim de Herder uit Hollands Kroon, plek 17, Jan Steenis uit Schagen op plek 27 en Donja Wagenaar uit Hollands Kroon, op plek 32.

Voor de VVD staan op lijst twee Siem van Balen Blanken op plek 6 en Cees Stins, op plek zeven; beide uit Anna Paulowna.

Op lijst drie ‘Water Natuurlijk’, en landelijke waterschappartij, kom ik Ruud Maarschall tegen uit Petten, op plek twee, en op plek 6 Nelleke Domburg uit Sint Maarten, op plek acht tref ik Friso Teerink aan, tevens raadslid in Schagen, Gerrit Rot uit Schagen staat op plek 14 en Dave van Balkum uit Schagen op plek 32.

Dan lijst 4 het CDA. Behoeft geen toelichting. Op plek 7 kom ik Hedwig Komproe tegen uit ’t Zand, Boudien Glashouwer, tevens raadslid in Schagen, op plek 20, Otto Smit uit Wieringerwerf op plek 24 en Rene Kea uit ’t Veld op plek 25,

Op lijst 5 PvdA, behoeft geen toelichting, Marjan Leijen uit Warmenhuizen op plek 1, tevens raadslid in Schagen, Fijko van der Laan uit Anna Paulowna op plek drie, Elbert Volkers uit Hippolytushoef staat op plek 5, Martin van der Jagt uit Schagen op plek 9, Sylvia Buczynski uit Haringhuizen op plek 11, tevens raadslid in Hollands Kroon en oud-burgemeester Gerrit Westerink uit Schagen op plek 14.

Op lijst 6 ‘Natuurlijk BBW’, behartigt de belangen van boeren, burgers en waterbelangen, tref ik  Wim Mostert aan uit Hippolytushoef op plek 14. Andries de Weer uit Schagen op plek 16, Irma de Wit uit Warmenhuizen, plek 19 en Greta Kesteloo-Raven op plek 24, Adri Agenant uit Waarland op plek 31, Erik van Essen uit Wieringerwerf op plek 34, Truida Bakker uit Schagen op plek 40 en Sjaak Ruijter uit Schagen op plek 47.

Op lijst 7 van 50Plus staan geen mensen uit Schagen of Hollands Kroon. Dan kom ik toe aan lijst 8 AWP, een algemene waterschappartij, en tref hier aan Ingrid Wentink uit Wieringerwerf op plek 3, Willem Messchaert uit Kolhorn op plek 15 en Jeff Leever uit Wieringerwerf op plek 17.

Tenslotte werp ik nog een blik op lijst 9 van de ChristenUnie. Hierop staat op plek 5 Marjon Tolhuis-Anker uit Middenmeer op plek 5, Raymund Tromp uit Schagen op plek 6, Piet Groen uit Westerland op plek 24, Johan Paul de Groot uit Wieringerwerf op plek 26, tevens raadslid in Hollands Kroon,

De huidige zetelverdeling is dat ‘Groen, Water en Land’ met vier zetels in het algemeen bestuur zit, VVD met ook vier, Water Natuurlijk met ook vier, CDA met 4, PvdA met drie, Boeren Burgers Waterbelang met twee zetels, 50plus met een zetel en de Algemene waterschappartij met een zetel. Totaal 23 zetels.

Hoe zit het met de man-vrouwverhouding op de kandidatenlijsten. Even zoeken.

‘Groen, Water & Land’ : 24 mannen en 24 vrouwen (48)

VVD: 5 mannen en 2 vrouwen (7)

‘Water Natuurlijk’: 23 mannen en 10 vrouwen (33)

CDA: 38 mannen en 12 vrouwen (50)

PvdA: 16 mannen en 11 vrouwen (27)

‘Natuurlijk BBW’: 39 mannen en  10 vrouwen (49)

Lijst 50Plus: 5 mannen (5)

“AWP”: 11 mannen en 8 vrouwen (19)

ChristenUnie: 17 mannen en 9 vrouwen (26).

Conclusie: een derde van de kandidaten is vrouw. 

Je kunt in de gemeenteraad zitten en in het algemeen bestuur van een Waterschap. Deze combinatie is geoorloofd. Waarom zou je gaan stemmen? Omdat we meer bewust zijn van de klimaatverandering en het water. Tenslotte wonen we hier dik onder de zeespiegel.

Eugeen Hoekstra

 

Foto Eugeen Hoekstra.jpg  2 Foto Eugeen Hoekstra.jpg 2